ALLES OVER LITTEKENS: VAN ACNE TOT OPERATIES


Iedereen heeft wel een litteken. Misschien een herinnering aan een onbezonnen kindertijd, een operatie of een periode van heftige acne. Littekens horen bij het leven, maar dat betekent niet dat je er altijd blij mee bent. Sommige littekens kunnen je ongemakkelijk maken, vooral als ze op zichtbare plekken zitten. Als huidtherapeut zie ik dagelijks wat voor impact littekens kunnen hebben, zowel fysiek als emotioneel.

Hoe ontstaan littekens?
Littekens ontstaan wanneer je huid zichzelf herstelt na een wond. Hoe diep de beschadiging is en hoe goed je huid geneest, bepaalt hoe het litteken eruit zal zien. Een oppervlakkige schaafwond laat meestal nauwelijks een spoor achter, terwijl diepe wonden of ontstekingen, zoals bij acne, vaak meer zichtbare littekens opleveren.


Er zijn verschillende soorten littekens, zoals:

  • Hypertrofische littekens: Verhoogde, verdikte littekens die binnen de grenzen van de wond blijven.
  • Atrofische littekens: Dunne of ingedeukte littekens, vaak ontstaan door acne of waterpokken.
  • Keloïden: Littekens die verder groeien dan de oorspronkelijke wond.
  • Contracturen: Littekens door brandwonden die de huid strak kunnen trekken.

Wat je zelf kunt doen
Het verzorgen van je huid begint bij de basis. Als je net een wond hebt, zorg dan dat je deze goed schoonhoudt en beschermt tegen de zon. UV-straling kan een litteken namelijk donkerder en blijvender maken. Een siliconenpleister of -gel kan ook helpen om het litteken soepeler en minder opvallend te maken.


Maar soms is goede zelfzorg niet genoeg. Vooral oudere of hardnekkige littekens vragen om een meer gerichte aanpak.

Behandelingen voor littekens
In de huidtherapie zijn er talloze manieren om littekens te verzachten, egaler te maken of zelfs bijna onzichtbaar te krijgen. En nee, je hoeft niet te kiezen voor ingrijpende opties zoals operaties. Deze behandelingen bieden vaak al veel resultaat:

  • Microneedling: Stimuleert je huid om nieuw collageen aan te maken en vult atrofische littekens op.
  • Peelings: Verwijdert de bovenste huidlaag om de structuur van je huid te verbeteren.
  • Lasertherapie: Vermindert roodheid en maakt littekens gladder.
  • Exosoomtherapie: Helpt je huid herstellen op celniveau en werkt ontstekingsremmend.

Wat voor jouw huid werkt, hangt af van het soort litteken, hoe oud het is en waar het zit. Daarom is een intake essentieel om een persoonlijk behandelplan op te stellen.


Het emotionele aspect van littekens

Littekens gaan niet alleen over hoe je eruitziet, maar ook over hoe je je voelt. Veel van mijn cliënten vertellen dat ze zich door hun littekens minder zelfverzekerd voelen. Het dragen van een blote rug of zonder make-up de deur uitgaan, voelt voor hen als een obstakel. Wat ik probeer te doen, is niet alleen de huid verbeteren, maar ook dat stukje zelfvertrouwen terugbrengen.


Je litteken hoeft je niet te definiëren

Je litteken is een deel van je verhaal, maar het bepaalt niet wie je bent. Of je het nu wilt accepteren zoals het is, of eraan wilt werken om het minder zichtbaar te maken, er zijn altijd opties. Huidtherapie kan je helpen een stap in de juiste richting te zetten – een stap naar meer zelfvertrouwen en een huid waar je je goed in voelt.


Samen werken aan een gladder resultaat

Wil je weten wat we voor jouw littekens kunnen doen? Plan een gratis intake bij The SkinBoosters. Samen kijken we naar jouw huid en bespreken we wat er mogelijk is. Het draait om jouw huid en hoe jij je daarin voelt.

dec 26, 2024